重點研究‎ > ‎

電漿科學研究

(1)核融合電漿理論及數值模擬研究:

電漿黏滯力並非等向性,在環形核融合電漿中造成電漿黏滯力的物理機制仍是一個具挑戰性的問題。我們已經針對近典型環形電漿黏滯力發展了一個邊界層理論,以探討粒子軌道擠壓所造成之效應,並擴展近典型環形電漿黏滯力至superbanana plateau的範疇,包括無碰撞狀態下粒子解除束縛及再次被束縛的效應,這些研究讓我們進一步瞭解近典型環形電漿黏滯力,本所向克強講座教授以近典型理論研究托克馬克中電漿阻抗,使他成為領先世界的專家。

(2)實驗室磁化電漿之電子迴旋尺度物理研究:

本所河森榮一郎教授參與日本核融合研究所與東京大學的國際合作研究計畫,由我方研發新的電漿診測儀器,並將該儀器應用於日本東京大學的環面電漿實驗研究,以驗證Electron Bernstein Wave (EBW)現象,EBW現象可被進一步應用在電漿加熱實驗。

(3)Synergetic approach to computational and theoretical plasma physics

Examples of research focus areas are
(a) Basic plasma physics: Plasma wave-particle interaction and kinetic instabilities, nonlinear waves dynamics (Langmuir solitons and Alfven solitons), and Hamiltonian chaos.
(b) Plasma processing: Heating mechanism of capacitively coupled plasmas, basic process of nano-scale plasma-material surface interaction.
(c) Magnetically confined fusion plasmas: magnetic reconnection events in tokamaks, alpha particle induced Alfvenic instabilities, and particle/heat transport in diverted tokamak plasmas.

Time evolution of KdV solitons.

PIC simulation demonstrating Landau damping of Langmuir wave.